Several years ago Poole & Company designed a 40,000 square foot adaptive reuse of existing hospital space to
become the new home for COA Inpatient and Outpatient Behavioral Health Services. This new project is a 10,000 sf expansion of the Behavioral Health platform of care, completing a long-range vision to collocate all of the hospital’s Behavioral Health services to one floor of the Hospital. The project includes a large open day space immediately adjacent to ten Inpatient rooms (one ADA compliant), one small day space dining area, a nourishment room, a medication distribution room, laundry room, a secure nurses desk, two exam rooms, a sensory room with specialized audiovisual technology and color-changing RGB lighting, and consulting space. In addition to the 10,000 sf of newly renovated space, the project required tie-ins to one of the existing Inpatient units. The project floor to floor is a tight 10'- 5" on a floor above the existing Renal Care 8- bed Infusion area and below an Inpatient Unit, requiring very tight MEP coordination to ensure code compliant 7’- 6” ceiling heights and little to no disruption of the existing ongoing essential services above and below. BIM modeling was used for clash detection throughout the design process, ultimately reducing conflicts during construction. Poole & Company’s strong working relationship with our client and the general contractor, coupled with superb knowledge of the existing conditions, contributed to this project’s success.

Location

Birmingham, Alabama

Client

Children's of Alabama

Completion

2020

© Poole & Company Architects

2 North 20th Street, Suite 1610 Birmingham, AL 35203 | (205) 326-2206

website design by Arrows Digital Media

Poole white small.png